retro
02 Aug
Definicije

Gotovo sve što kupite može se svrstati u “moderno” ,  “antikno”, “vintage” ili “retro”. Starost nekog predmeta ključna je osobina za određivanje njegove vrijednosti, zajedno sa njegovim stanjem, kvalitetom i nabavljivošću.

Mnogo je predmeta na tržištu koji imaju naziv “antikno” ili  “vintage” no oni su na taj način deklarirani samo zbog svog izgleda, no ne zadovoljavaju neke temeljne uvjete kojima bi se zaista svrstali u te kategorije.

Donosimo vam grube definicije pojedinih „razdoblja“ kojih se i mi držimo kod deklariranja određenih proizvoda iz naše ponude.

 

def

ANTIQE – komad namještaja ili dekorativni predmet koji je načinjen barem prije 100 godina ( o čemu ujedno govore i zakoni vezani za carine ) “. Ukoliko predmet nije moguće, sa sigurnošću, datirati da je star 100 ili više godina, ne bi se smio nazivati antiknim “.

vintage

 

 

VINTAGE -predmet koji opisujemo sa ‘vintage’ trebao bi predstavljati doba u kojem je proizveden, npr. ‘Vintage 1950-tih ‘. Predlažemo da se termin “vintage” koristi kao referenca za predmete koji su stariji od 20 godina.

retro

 

RETRO – znači da nešto nije dovoljno staro da bi bilo antikno ili vintage,  ali pripada prošlosti i nikako ga ne možemo smjestiti u “moderno”. Retro je nešto što se dovodi u vezu, oživljava ili predstavlja stil prošlih vremena, nostalgija. Dio je Vintage modnog perioda od otprilike 1965. do 1985. godine.

Leave a comment